Platina brukes mest i smykkeproduksjon, og forbruket av dette metallet er økende. Det er vakkert bl.a. sammen med gull- og diamantsmykker. Armbåndsur blir også produsert i platina. Platina er kun å få kjøpt hos gullsmeden.

Historier

I arkeologiske, egyptiske funn er platina blitt påvist rent analytisk, men egypterne hadde neppe kjennskap til platina som eget metall. I Sør-Amerika vet vi imidlertid at indianerne laget små smykkegjenstander av dette metallet i legering med gull og sølv allerede før Columbus’ tid. Til å begynne med kalte spanjolene metallet for platina del Pinto fordi de fant det i sand fra elven Pinto i Columbia.
Ordet platina kommer av den spanske ordet plata, som betyr sølv. Betegnelsen platina antas å være blitt brukt nedsettende i betydningen mindreverdig sølv.

Hva er platina?

Platina er et gråhvitt, sølvglinsende og forholdsvis mykt metall som har det kjemiske symbolet PT. Platinametallene er en fellesbetegnelse for de seks nær beslektede metallgrunnstoffene: Ruthenium, rhodium, palladium, osmium, iridium og platina.
De viktigste produsentene av platina er Russland, Sør-Afrika og Canada.

Stell av platina

Platina behandles på samme måte som gull.