Nordlandsbunaden begynner å nærme seg et hundreårsjubileum. Den ble for første gang sydd på midten av 1920-tallet, og ble i 1928 godkjent som «offisiell bunad» for regionen. Dette skjedde på et møte for Hålogaland Ungdomslag, som ble avholdt i Leirfjord kommune på Helgeland. Bunaden har altså sitt opphav fra den sørlige delen av Nordland fylke, men bæres med stolthet av innbyggerne hele veien til Troms fylke i nord.

 

En innholdsrik historie

I flere tiår var Nordlandsbunad ikke bare den offisielle bunaden for Nordland fylke, men også for Troms og Finnmark. Den var nemlig den eneste folkedrakten i hele Nord-Norge. Broderiene på bunaden er hentet fra et tøystykke som ble funnet på en gård i Vefsn. For øvrig kan vi også trekke frem at bunaden så sent som i 2009 ble kåret til den vakreste bunaden i landet. Her var det Norsk Husflid som hadde utført spørreundersøkelsen.

Nordlandsbunaden for herrer oppstod omtrent på samme tid som damevarianten. De har dog ingenting til felles, da førstnevnte ble sydd av en skredder i Harstad. I dag er dessuten herrebunaden den samme for Troms som for Nordland.

Slik er Nordlandsbunad tradisjonelt utformet

Nordlandsbunaden skal være behagelig å være uansett årstid, og livet/stakken på bunaden leveres i et ullstoff (av kvalitet toskaft eller klede), enten i fargene grønt eller blått. På livet finner man et blomstermotiv inspirert fra Vefsn, som er brodert både foran og bak. Til bunaden skal man bære en hvit linskjorte. Forkleet har striper på samme måte som resten av bunaden.

Nordlandsbunaden har eget sølv, og bunadssølvet ble utarbeidet av gullsmed Aksel Rørvik fra Mosjøen. Det originale Nordlandssølvet finner du altså her hos Gullsmed Rørvik i vår nettbutikk.