Den første nordlandsbunaden for damer fyller snart 100 år. Det var under et møte i Leirfjord i 1928 at det omsider ble godkjent en original bunadsdrakt for nordnorske kvinner.

Nordlandsbunaden var i mange tiår den eneste som eksisterte i Nord-Norge. Det betyr i praksis at den ble brukt i de to fylkene nord for Nordland, henholdsvis Troms og Finnmark.

Damebunaden fra Nordland er for mange kjent gjennom den karakteristiske blåfargen som pryder bunaden. Men nordlandsbunaden finnes også i grønt, som faktisk er den opprinnelige fargen.

Frem til andre verdenskrig var nordlandsbunaden nemlig grønn, og årsaken til at man skiftet til blå var rett og slett fordi man gikk tom for fargestoffet. Er du fra Nordland, så kan du bære nordlandsbunaden din med stolthet. I 2009 ble nemlig bunaden kåret til den vakreste i Norge, av det velkjente magasinet Husfliden.

Visste du forresten at det originale bunadssølvet til Nordlandsbunaden ble utarbeidet av Gullsmed Rørvik? Du kan kjøpe det direkte gjennom vår nettbutikk.