For amerikanerne er en forlovelsesring det samme som en diamantring. Fullt så kategorisk er ikke vi nordmenn når vi setter likhetstegn mellom diamanter og kjærlighet. Men at det har en slik sammenheng er også forholdsvis akseptert her. Imidlertid behøver man ikke nødvendigvis tenke store diamanter, både smak og lommebok kan tilsi en mer beskjeden utgave! Men romantisk og hyggelig er det, både for kvinner og menn, å få et diamantsmykke fra den man er glad i.

Historie

Grekerne i antikken trodde at diamanter var biter av stjerner som falt til jorden. Noen kalte dem poetisk for Guds tårer!
Til alle tider har det vært et romantisk skjær av mystikk omkring verdens mest fornemme edelsten. Navnet stammer fra det greske Adamas, som betyr uovervinnelig. Grekerne kalte diamantens ild for kjærlighetens flammer.
De første diamantene ble funnet i India ca. 300 år f.Kr. Siden ble det funnet diamanter i mange deler av verden, som Brasil, Russland og mange steder i Afrika.
Frem til forrige århundre var det bare de rike og mektige som kunne unne seg den luksus å smykke seg med diamanter. Med oppdagelsen av store diamantforekomster i Afrika og andre steder i verden er diamanter i dag tilgjengelig i forskjellige størrelser, farger og prisklasser.

Smykkediamanter

Diamanter er sjeldne, og der er vanskelig å få tak i større diamanter. Når f.eks 250 tonn malm sprenges ut, knuses og bearbeides, er det ofte bare en carat av grov og ujevn diamant tilbake. Og igjen kan bare ca. 20% av dette grovmaterialet brukes til smykkediamanter.

Hva bestemmer diamantens verdi?

Diamantens vekt, farge, klarhet og sliping er bestemmende for stenens verdi.

Carat

Carat er vektenheten for diamanter. Selve ordet har sin opprinnelse fra frukten fra Johannesbrødtreet. Disse fruktene ble nemlig brukt som vektenhet av oldtidens handelsmenn. En carat tilsvarer 0,2 gram. Carat er videre inndelt i punkter, og det er 100 punkter i en carat. Slik veier en 45 punkters diamant 0.45 carat.

Farge

En fargegradering av stenen betyr hvor mye stenens farge avviker fra det hvitest mulige – fargeløse. Totalt fargeløse, ishvite diamanter er svært sjeldne, og derfor mer verdifulle.
Den beste måten å observere diamantens virkelige farge på er å se den mot hvit bakgrunn.
Selv om de fleste har en skygge av gult, kan de fåes i alle fargenyanser: gul, kanari, rosa, rød, grønn, blå og brun. Dersom fargene er tydelige og klare kalles de ”fantasi-farger”. Disse verdsettes også for sin vakre farge på samme måte som hvite diamanter verdsettes for mangel på farge. Som eksempel er den berømte Hope-diamanten blå, og den velkjente Tiffany-diamanten kanari-farget.
Gullsmedene bør bruke følgende internasjonale CIBJO-betegnelser når de skal beskrive diamantens farge:
Usedvanlig hvit+ D River
Usedvanlig hvit E River
Sjelden hvit+ F Top Wesselton
Sjelden hvit G Top Wesselton
Hvit H Wesselton
Lett tonet hvit I Top crystal
Lett tonet hvit J Crystal
Tonet hvit K Top Cape
Tonet hvit L Top Cape
Tonet M til Z Cape

Klarhet

Klarheten bestemmes av stenens innvendige inneslutninger og uregelmessigheter i overflaten. Antall, størrelse, plassering og farge vurderes nøye når klarheten skal bestemmes. Inneslutninger er naturlige ”fødselsmerker” – flekker, streker eller andre uklarheter som har vært i stenen siden den ble krystallisert fra karbon for millioner av år siden. Jo færre og mindre inneslutninger, desto mer verdifull er stenen. Regelen sier at en diamant er luperen når et trenet øye, under 10 ganger forstørrelse i godt lys, ikke kan se noen inneslutninger.
Spesialistene benytter spesielle uttrykk når de skal beskrive klarheten:
FL (flawless) Ingen ytre eller indre uklarheter
IF (internally flawless) Ingen indre uklarheter
VVS1-VVS2 (very,very small inclusions) Meget, meget små uklarheter
VS1-VS2 (very small inclusions) Meget små uklarheter
SI1/SI2 (Small Inclusions) Små uklarheter
P1 (piqué 1) Små synlige uklarheter
P2 (piqué 2) Synlige uklarheter
P3 (pique 3) Meget synlige uklarheter

Sliping

Diamantens skjønnhet beror på evnen til å reflektere lys. Når den slipes riktig, slik at når lyset slipper inn fra toppen, vil lysstrålene bli kastet tilbake fra bakfasettene, og diamanten vil da ståle i alle regnbuens farger.
Diamanter slipes i henhold til en matematisk formel. En ferdig slipt diamant har 57 såkalte fasetter (flater). Den mest vanlige diamantslipeformen er brillianten. Andre kjente slipeformer er dråpe, smaragd-slip, navette og baguette.

Stell av diamanter

Diamanter må oppvares i egnet smykkeboks eller skrin. De må ikke ligge løst da de kan lage riper på andre smykker. Diamanter blir lett skitne og støvete, og kremer, pudder og såpe kan redusere glansen. Regelmessig rengjøring er derfor fornuftig. Hos gullsmeden får du kjøpt egnet rensemiddel. Du kan også benytte et mildt rengjøringsmiddel oppløst i vann. Dypp smykket i oppløsningen og skrubb det forsiktig med en myk børste. Skyll med rent vann og tørk med en myk klut.
Husk at ringen og klørne rundt diamanten er laget av metall og derfor slites. Selv om diamanten er det hardeste mineral vi kjenner og derfor uslitelig, kan det gå skår ved hardhent bruk.
La gullsmeden derfor jevnlig kontrollere dine diamantsmykker.

Hvor kjøper jeg diamanter?

Det kreves mange års studier og erfaring før man er utlært fagperson i diamanter. Profesjonelle gullsmeder kan bl.a. forklare hvorfor diamanter som i utgangspunktet ser like ut, kan variere i verdi.